Tammikuussa 2022 Päijät-Hämeen keskussairaalan potilasruoan valmistus, lounasravintola, kokoustarjoilut sekä aulan kahvila- ja kioskipalvelut siirtyivät liikkeenluovutuksen yhteydessä ISS:lle. Kyseessä on ISS:n ensimmäinen suuri sairaalakohde Suomessa.
Sairaalassa on 27 osastoa, joiden potilaille ravintokeskuksessa valmistetaan kaikki päivän ateriat. Päivittäinen ateriamäärä aamupalasta iltapalaan on noin 1600 annosta, joista noin 35 % on erityisruokavalioita. Sairaalan ravitsemuskäsikirjasta löytyy yksittäisiä ruokavalioita 37 kpl ja niiden lisäksi osastot voivat tilata yksilöllisiä ruokavaliota, joten dieettikokkien työ on vaihtelevaa ja vaativaa. Osastojen henkilökunta tekee potilasateriatilaukset Aromin kautta ja tuotantomäärät ja ruokavaliot luetaan ravintokeskuksessa ja ateriat valmistetaan tilausten mukaan. Palvelujen haltuunottovaiheessa tehtiinkin Aromiin kokonaan uusi asiakastilausosio sekä integraatio potilastietojärjestelmään.
Haltuunoton yhteydessä jatkettiin keittiön aikaisempaa toimintamallia, jossa ruoka valmistetaan perinteiseen tapaan ja jaetaan keskitetysti kuumana osastovaunuihin. Tulevan syksyn aikana on tarkoitus siirtyä nykyaikaiseen tuotantomalliin ja laiteteknologiaan, jossa ateriat valmistetaan etukäteen ja jaetaan kylminä. ISS on hankkinut uudet osastovaunut, jotka pitävät ateriat kylminä ja kuumentavat lämpimän ruoan ajastuksella oikeaan tarjoiluajankohtaan. Muutoksen tavoitteena on ruoan laadun ja turvallisuuden parantaminen sekä osastojen henkilökunnan ateriajakelusta aiheutuvan kuormituksen ja kiireen helpottaminen. Toiminnan muutokset edellyttävät sekä reseptiikan, että työprosessien laajamittaista uudistamista, jota ollaan parhaillaan suunnittelemassa ja testaamassa.
Keskussairaalan avoimessa henkilöstöravintola Lounatuulessa ruokailee päivittäin noin 350-450 asiakasta. Ravintolasaliin tehtiin tammikuussa pienimuotoinen remontti, jonka suunnitteli ja toteutti ISS Palveluiden Helena Hallanoro tiimeineen. Asiakkaat ottivat raikkaan ilmeen, uudet kalusteet ja piristyneen kahvilanlinjaston kiinnostuneesti vastaan. Lounatuulessa on tarjolla lounasbuffetin lisäksi KELA:n tukema vaihtoehto korkeakouluopiskelijoille. Ravintolan tiimi vastaa myös päivittäisistä kokouspalveluista eri puolille sairaalaa.
Sairaalan aulasta sijaitseva kahvila on auki 7 pv viikossa ja palvelee niin potilaita, omaisia, kuin henkilökuntaakin. Sieltä löytyy mm. kahvila- ja kioskituotteita, suosittu salaattibaari, kukkakimppuja, veikkauksen pelit, lahjatavaroita ja monenlaista lukemista. Kahvila tulee lokakuussa muuttamaan sairaalan laajennusosaan pääaulaan uusiin tiloihin.
Palvelujen tuottaminen sairaalaympäristössä vaatii laajaa ammattitaitoa ja erityisosaamista ja sitä ISS:n tiimiltä löytyy. Päijät-Hämeen keskussairaalan asiakkuuden palvelupäällikkönä toimii Mari Lehtiranta. Ravintokeskuksen toiminnoista vastaa Kirsi Häkkinen ja henkilöstöravintolasta sekä kahvila- ja kokouspalveluista Anna Tuomola, jotka yhdessä vuoropäälliköiden kanssa luotsaavat 29 -henkistä palvelutiimiä eteenpäin. Sairaala-asiakkuudessa erittäin tärkeistä ravitsemukseen ja erityisruokavalioihin liittyvistä asioista vastaa ravitsemusasiantuntija Pirjo Kailio-Koskinen.
Lue myös töISSä-lehden artikkeli Lahden keskussairaalan ruokapalveluista klikkaamalla tätä linkkiä.
Paljon onnea uudelle asiakkuudelle!