Kestävää ruokakulttuuria ISS:llä

Kestävä ruokakulttuuri koskettaa ekologisesta taloudelliseen ja sosiaalisesta kulttuuriseen kestävyyteen. Kestävä ruokajärjestelmä perustuu puhtaille vesi- ja luonnonvaroille, kestävälle päätöksenteolle, tutkimukselle sekä ihmisten ja eläinten hyvinvoinnille. Ruoan tuotanto tapahtuu kannattavasti mm. luonnonvarojen säästäen, hiiliviljelyä käyttäen ja pakkausmateriaalia kierrättäen. Olemme matkalla kestävään ruoantuotantoon huomioiden kiertotalouden, hiilineutraaliuden ja hyvän ravitsemuksen. Lisäämme koko ajan kasvisten määrää ruokalajeissa, pyrimme korvaamaan osan eläinproteiinista kasviksilla.

Mitä tarkoittaa?

Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan entistä enemmän alueellisia ja paikallisia herkkuja, mm. Tampereella mustaamakkaraa ja Lamminpään lumousta. Oulussa tarjoillaan rössypottua ja Lappeenrannassa Lemin särää ja vitriinissä vety-piirakoita.

Päivittäin lounaslistoilla on perinteistä kotiruokaa, joiden pääraaka-aineet ovat vastuullisesti pyydettyjä ja kasvatettuja, suomalaisia ja suomessa valmistettuja, joskus jopa lähellä tuotettuja, mahdollisuuksien mukaan.

Energialisäkkeet ovat suomessa viljeltyä perunaa, porkkanaa, kauraa, ohraa tai tattaria. Riisiä tulee käyttää mahdollisimman vähän, ainoastaan esim. aasialaisten ruokien lisäkkeenä.

Käytössä on sesonkikalenterin mukaiset raaka-aineet ja talvella suositaan itse säilöttyjä pikkelssejä, hilloja ja säilykkeitä lisäkesalaattipöydässä. Mikä mahdollisuus hyvälle kokille loihtia makuisia herkkuja salaattipöytään tylsän kurkun ja tomaatin tilalle.

Hiili- ja vesijalanjälki on huomioitu raaka-ainevalinnoissa. Valikoimissamme on suurelta osin raaka-aineita, mitkä eivät kuormita luontoa ja ne varmistetaan erilaisilla sertifikaateilla (Reilun kaupan tuotteet, UTZ kahvi, Rainforest Alliance tee, jäätelö, suklaa ). Sanomme ei sertifioimattomalle soijalle ja korvaamme soijan nyhtökauralla ja härkäpavuilla. Olemme mukana Palmuöljy sitoumuksessa, missä varmistetaan, että 2020 kaikissa tuotteissa on vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. Valitaan tuotteita, joissa pyritään varmistamaan työntekijöille oikeudenmukaiset olot, parantamaan pienviljelijöiden ja työntekijöiden asemaa mm.kouluttamalla työntekijöitä viljelyyn ja parhaaseen satoon sekä maksamalla lakien mukaista palkkaa.

Perinneruokakulttuurista ja sen säilymisestä pidetään erityisen hyvää huolta käyttämällä suomalaisia raaka-aineita ja suomalaisia perinneruokia vähintään sesonkeina. Asiakkaille järjestetään erilaisia teemaviikkoja, jonka aikana tarjoillaan perinteeseen sopivia ruokia: Jouluna lasimestarin silliä, laatikoita, rosollia, lipeäkalaa, Pääsiäisenä mämmiä, Kalevalanpäivänä Karjalanpiirakoita, Karjalanpaistia. Usein hyvät ruoat jäävät listoille ”elämään”.

Lisäksi asiakkaita hurmataan uudenlaisilla resepteillä, mitkä on tehty lähiruoasta erilaisilla terveysvaikutteisilla makutvisteillä. Saamme muokattua kuluttajienkin käyttäytymistä vastuullisemmaksi. Täytyy muistaa myös alkuperäislajikkeet; niiden käyttöä tulee lisätä ruokalistoilla.

Mitä hyötyä tästä on?

Koska käytämme suomalaisia raaka-aineita, tuotteen laatu ja jäljitettävyys vastuullisuuden lisäksi on mahdollista pitää hyvänä ja olemme luotettava kumppani asiakkaillemme. Kaikki yhteistyökumppanimme ovat suomalaisia yrityksiä ja työ tehdään Suomessa. Hiilijalanjälki jää mahdollisimman pieneksi.

Olemme kaikissa toimipisteissä vähintään luomuportaalla kaksi. Meillä on käytössämme paljon luomutuotteita eri tuoteryhmissä. Käytämme suomalaisia juureksia läpi vuoden ja kaikki puhdistusaineemme ovat SURE-tuotteita, jotka eivät kuormita luontoa ja vesistöä. Näitä edellä mainittuja asioita kerromme asiakastilaisuuksissa, sosiaalisessa mediassa ja lounaan yhteydessä olevissa infotauluissa ja infoständeissä.

Jotta ruokamme, mikä on valmistettu puhtaista laadukkaista raaka-aineista maistuisi entistä paremmalle, koulutamme erilaisiin ruokaprosesseihin, joiden avulla opitaan valmistamaan laitteita oikein käyttämällä maukasta ruokaa ja käyttämään yrttejä sekä mausteita, mitkä tuoksuvat ja herättävät ruokahalua. Koulutukseen kuuluu myös kaunis asettelu ja oikeat lämpötilat, mitkä molemmat edistävät ruoan nautittavuutta ja ominaismakuja.

Tämä kaikki tekee meistä Parhaan Palveluyrityksen ja teemme hyvää tulosta.

Mitä minun tulee tehdä?

1. Käytä järjestelmiä, johda toimipaikkaasi ja tee tarvittavat parannukset heti pysyviksi

2. Käytä vain sopimustuotteita, älä etsi ”halvempia” raaka-aineita, ne on kilpailutettu valmiiksi

3. Valmista ruokaa komponentteina ja jaksottamalla

4. Seuraa ja kirjaa hävikkiä, opeta koko henkilökunta tätä noudattamaan

5. Pidä varastosi kunnossa ja käytä kaikki avatut purkit ajoissa ruokaan

6. Osta suunnitelmallisesti ja ota tavarat vähintään päivää ennen sisään

7. Käytä sesongin tuotteita ja tiedota asiakastasi

 

Edellinen Seuraava