Sopivalla annoskoolla virtaa työpäivään - Annoskokokampanja

Monissa henkilöstöravintoloissa lounasruoan menekissä näkyy se, että asiakkaat syövät isoja annoksia ja reilusti yli oman energiantarpeen. Liian runsas lounastaminen heikentää työhyvinvointia, sillä suuret annokset laskevat työvireyttä, aiheuttavat suuria muutoksia verensokerissa ja saavat työntekijät väsymään iltapäivällä. Jos runsasta energiansaantia lounaasta ei suhteuta päivän muilla aterioilla omaan energiankulutukseen, näkyvät runsaat lou- nasannokset pidemmän päälle myös vyötäröllä.

ISS:n neljässä henkilöstöravintolassa mitattiin viikon ajan, millaisia annoksia asiakkaat keskimäärin lautaselleen kasaavat. Tulokseksi saatiin, että asiakkaiden keskimääräinen annoskoko oli 650 g. Pääruoan annoskooksi suositellaan noin puolta tästä, 300-400 grammaa. Tulos tukee aikaisempia samankaltaisia tutkimuksia; henkilöstöravintoloissa asiakkaat valitsevat yleensä 20-100 % isompia annoskokoja kuin mitä energian puolesta tarvitsisivat.

Lautaselle ladattu liian iso annos ei palvele myöskään ympäristöä. Isommasta annoksesta jää helposti osa syömättä ja tällöin ruokahävikin määrä on myös suurempi. Keskimäärin lautashävikkiä ISS:n neljässä henkilöstöravintolassa syntyi noin 600 kg viikossa.

Mitä uutta?

Uuden vuoden ensimmäisenä teemana tarjoamme asiakkaille tietoa terveellisistä lounasvalinnoista ja ihanteellisista annoskoista. Asiakkaita herätellään pohtimaan omia lounasvalintoja ja valintojen vaikutusta terveyteen ja työhyvinvoitiin.

Herättelijänä kampanjassa toimivat annoskokojulisteet, joista toisissa löytyvät ihanteelliset annoskoot ja perusteltuja tapoja koostaa lounaslautasen annos ja toisista kuvia liian täyteen kasatuista lounaslautasista.

Mitä hyötyä tästä on?

Voit ottaa julistemateriaalin käyttöön omassa ravintoloissasi ja näin kertoa asiakkaille sopivan kokoisista lautasannoksista. Julisteissa on asiakkaita herättelevät kuvat ja tekstit sekä tarkennuksena lisätietoa sopivasta annoskoosta ja terveellisen lounaslautasellisen kasaamisesta. Sopivan kokoiset annokset tukevat työhyvinvointia ja terveyttä, ja myös ruoan määrä biohävikissä vähenee kohtuullistamalla annoskokoja.

Milloin voin aloittaa?

Annoskokokampanjan julistemateriaalit ovat käytössä helmikuusta lähtien. Julisteet tilataan kehitysyksiköstä ruokailupalveluiden helpdeskin kautta tammikuun 30. päivään mennessä. Tilaukset toimitetaan toimipaikoille seuraavalla viikolla. Lehden lopusta löytyy esimerkki annoskokojulisteesta, ja kaikki julisteet ovat nähtävillä Q-aseman teema-kansiossa 21.1. lähtien. Polku julisteiden luokse on Q:\Service Excellence 93000\ Ruokailupalvelut 93500\Catering Services (LUKUOIKEUDET ruokailupalvelut kaikki)\Catering Services (LUKUOIKEUDET ruokailupalvelut kaikki)\ Konsepti\Teemat ja kampanjat\2019\Annoskoko-teema.

Mitä minun tulee tehdä?

  1. Päätä koska haluat toteuttaa annoskokokampanjan.
  2. Tilaa materiaalit ruokailupalveluiden helpdeskin kautta.
  3. Laita materiaalit esille ravintolassa.
Edellinen Seuraava