Elintarvikkeiden hinnankorotukset ja saatavuus haasteena - vinkkejä kustannustehokkaaseen toimintaan

Mitä uutta?

Ukrainassa käytävä sota vaikuttaa välillisesti lähes kaikkien ostamiemme raaka-aineiden saatavuuteen ja hintoihin. Sota on nostanut niin elintarvikkeiden kuljetuksien kustannuksia kuin esimerkiksi lannoitteiden ja sitä kautta viljan hintaa. Myös elintarvikkeiden saatavuus Suomen ulkopuolelta on heikentynyt.

Koska hinnat ovat nousseet, on nyt erittäin tärkeää pyrkiä hillitsemään oman kohteen kustannusten nousua esimerkiksi ruokalistaa muokkaamalla. Jokainen pystyy vaikuttamaan tulokseen suunnittelemalla hyvän kiertävän ruokalistan Aromiin. Aromista näkee suunnitellun ruokalistan ateriakustannukset reseptin ja aterian tarkkuudella. Kun kustannukset ovat tiedossa, nähdään myös millä muutoksilla ruokalistaa saadaan edullisemmaksi.

Alla on lueteltu vinkkejä siihen, mitä muutoksia jokaisen kannattaa hyödyntää:

  1. Kolmen viikon kiertävät pääraaka-aineet riittävät, niillä saadaan kuuden viikon lista. Varastot pysyvät kohtuullisina ja kierto toimii
  2. Hävikki hyödynnetään LEFT OVER-reseptiikalla, löytyy Aromista
  3. Vähennetään naudanlihan tarjoamista ja korvataan viljapossulla, broilerilla tai houkuttelevalla herkullisella kasvisruokapäivällä
  4. Korvataan eniten nousseita liha- ja kalatuotteita edullisimmilla
  5. Korvataan eniten nousseita maitotaloustuotteita edullisemmilla
  6. Itsevalmistamisastetta nostetaan, tehdään itse pihvejä ja murekkeita uunissa, missä puolet kalaa/lihaa ja puolet kasvista, hyvää kustannuksille ja ilmastolle
  7. Kylmävalmistusreseptiikka käyttöön mm. kylmien kastikkeiden ja hillojen osalta
  8. Purkkituotteet, joissa lientä mukana ( punajuuri, kurpitsa, ananas ), korvataan pakastetuotteilla
  9. Aromitiimi tekee korvauksia ja tuotelopetuksia joidenkin tuotteiden osalta, että saadaan säästöjä ja kompensoidaan kustannusten nousua ruokalistoilla

Osassa tuotteista on tehty automaattisia korvausajoja Aromi-tuotannonohjausjärjestelmään, jolloin ostoskoreihin nousee uusi edullisempi korvaustuote. Tällaisia ovat mm. anananpala, valkosipulirouhe, pizzakastike ja turkkilainen jogurtti.

Lisäksi liha- ja kalatuotteiden osalta on katsottu kustannustehokkaampia korvaajia. Esimerkkejä helposti onnistuvista säästötoimenpiteistä lihan ja kalan osalta löydät alla olevan linkin takaa avautuvasta teams-esityksestä. Esityksessä on myös vinkkejä kylmäsuurusteen käyttöön ja sen tuomiin kustannusvaikutuksiin.

Kasvisproteiinien käyttö ja saatavuus

Kasvisproteiineissa tulee mahdollisesti olemaan saatavuusongelmia mm. herneproteiinin ja kauran osalta.

Joissakin tuotteissa korotukset ovat isoja ja siksi reseptiikkaa parhaillaan päivitetään edullisemmaksi laadusta ja mausta tinkimättä. Reseptiikkaa rakennetaan niin, että kasvisproteiinille löytyy mahdollisimman hyvä käyttökohde ja viikkolistasta saadaan monipuolinen eri komponenteilla. Kurkkaa teams-esityksestä, mitä korvauksia ruokalistalle kannattaa kasviproteiinien osalta tehdä.Valikoimiin on myös noussut kaksi uutta kasvisproteiinihaastajaa: HK Scanin Vihreät Vege Pulled ja Vege nugetti korvaavat uudessa reseptiikassa härkäpapu- ja soijapohjaisia tuotteita.

Vege Bulled ja Bowl-salaatti
Vegenugetit, juurekset ja inkivääri-currydippi

Milloin voin aloittaa?

Heti. Kaksi teamsia aiheesta on pidetty 13.5 ja 30.5. Materiaali löytyy teamsista, klikkaamalla tätä linkkiä.

Aiheesta pidetään keskitetysti tunnin kestäviä tuotannonohjauskoulutuksia, jossa jokainen pääsee viemään uutta reseptiikkaa ruokalistoille sekä uudessa että vanhassa Aromissa.

Seuraavat teams-koulutukset ovat:

  • 17.6 klo 13.30-14.30
  • 21.6 klo 13.30-14.30

Koulutukset jatkuvat myös syksyllä.

Lisätietoja:

ISS Ruokailupalvelut, Tuotepäällikkö, Terhi Paldan, terhi.paldan@iss.fi, puh. 050 527 1458

ISS Ruokailupalvelut, Asiantuntija, Patricia Sulosalmi, patricia.sulosalmi@iss.fi , puh 050 595 8921

ISS Ruokailupalvelut, Järjestelmäasiantuntija, Justus Blomberg, justus.blomberg@iss.fi, puh 050 530 6043

Edellinen Seuraava