Mitä uutta?
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä lähes neljännes muodostuu ruoasta. Uudessa Hiililounashankkeessa selvitetään, kuinka suuri ilmastovaikutus kotimaisilla kasviproteiineilla on ja kehitetään näiden pohjalta lounasruokailua vähähiilisempään suuntaan. Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus (Luke) tuottavat Hiililounas-hankkeessa tietopohjaa paikallisten kasviproteiinilähteiden hiilijalanjäljistä ja kehittävät tietoon pohjautuen ilmastovaikutuksiltaan pienempää lounasruokailumallia.
ISS Palvelut ovat mukana hankkeessa, mikä tukee hyvin yrityksemme tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035. Hanke kestää elokuuhun 2023. Hankkeen avustuksella on tarkoitus kartoittaa palveluidemme lounaasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä aiempaa tarkemmin, pienentää hiilijalanjälkeä 25 % 2030 vuoteen mennessä ja kasvattaa kasvispohjaisten ruokien menekkiä 30 % vuoteen 2025 mennessä.
Mitä hyötyä?
Hankkeeseen osallistuvat saavat ensikäden tietoa hiilijalanjälkilaskennasta, valmiita opasmateriaaleja ja osallistumisoikeuden työpajoihin, joissa kehitetään vähähiilisempiä kasvipohjaisia lounasruokamalleja. Projektin aikana tuotettavat opasmateriaalit ja työpajat parantavat omalta osaltaan ruokapalveluiden valmiuksia hyödyntää hiilijalanjälkitietoutta oman toimintansa kehittämisessä ja tuotteidensa markkinoinnissa.
Hankkeen edetessä kerrotaan lisää, kuinka hankkeesta saatavaa tietoa tullaan hyödyntämään vähähiilisten lounasruokien suunnittelussa ja toteutuksessa.
