Koronaohjeistus ISS ravintoloissa

Johdanto

Koronatapaukset ovat lisääntyneet viime viikkojen aikana eri puolella Suomea. Tapauksien ilmaantuvuudessa on alueellisia eroja, ja tartuntaryppäitä on ilmennyt erityisesti suurimmissa kaupungeissa eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Hallitus on syyskuun viimeisellä viikolla esittänyt, että niillä alueilla, joissa koronavirus on leviämisvaiheessa, ravintolan anniskelu- ja aukioloaikaa rajoitetaan ja enimmäisasiakasmäärä rajataan 50 % maksimiasiakasmäärästä. Lisäksi THL on antanut maskisuosituksen, joka koskee kaikkia julkisia tiloja ja niitä työtehtäviä, joissa turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää.

Ohjeistus ISS ravintoloissa

ISS ravintoloissa ohjeistuksena on, että ravintoloiden asiakaspaikkamäärät (istumapaikat) rajoitetaan 50 % maksimimäärästä. Tämä koskee henkilöstöravintoloita ja korkeakouluravintoloita. Kouluissa ja päiväkodeissa on olemassa omat koulukohtaiset ohjeistukset siihen, kuinka säilytetään riittävät turvavälit ja väljyys ravintolasaleissa, ja noudatamme koulukohteissa näitä ohjeita.

Ohjeistuksena on myös, että suu-nenäsuojia (kasvomaskeja) käytetään kaikissa ravintoloissa niissä tehtävissä ja tilanteissa, joissa turvavälejä ei pysty varmuudella säilyttämään, esimerkkinä kassoilla, asiakaspalvelutehtävissä ja linjastojen täyttämisessä. Maskien käytöllä haluamme suojella sekä omia työntekijöitämme että asiakkaita sekä osoittaa, että toimimme kaikissa ISS ravintoloissa vastuullisesti. Täältä voi lukea lisää yleisestä ISS:n linjauksesta kasvomaskien suhteen.

Jokaisessa ravintolassa tulee olla nimetty hygienialähettiläs ja tämä täytyy olla kirjattuna ravintolan omavalvontasuunnitelman liitteeseen (liite omavalvontakansioon_KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEN ESTÄMISTOIMENPITEET RAVINTOLASSA). Hygienialähettilään tehtävä on varmistaa asiakkaiden turvallinen ravintola-aiointi sekä vastata tarvittaessa asiakkaiden kysymyksiin. Hygienialähettiläs luo myös asiakkaille turvallisuuden tunnetta.

 

Omavalvonta- ja asiakastiedotteet ravintoloissa

Kaikissa ravintoloissa tulee olla esillä seuraavat ohjeet/tiedotteet:

  1. liite omavalvontakansioon_KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEN ESTÄMISTOIMENPITEET RAVINTOLASSA (päivitetty versio 3.0)
  2. Asiakasversio omavalvontasuunnitelmasta (teamsissa nimellä Asiakasinformaatio FI/EN/SE)
  3. Ei kipeänä ravintolaan –ohjeistus
  4. Muista turvavälit -ohjeistus
  5. Käsienpesu -ohjeistus

Nämä löytyvät teamsista, linkki tai Food service Korona ohjeet: Syksy 2020 ohjeistus. Henkilöstöravintoloille ja julkiselle sektorille löytyvät omat kansiot ja asiakasohjeet.

Dokumentit 2-5 on oltava ravintolassa asiakkaiden nähtävillä (joko tulostettuina tai näytöillä).

Myös muu ISS ravintoloiden koronaohjeistus löytyy teams-kansiosta: Food Service Korona ohjeet (linkki).

Edellinen Seuraava